Zo’n vijftig jaar geleden werd SailWise opgericht. Een stichting die actieve watersport voor mensen met een beperking mogelijk maakt. Directeur Renske Rietbergen: “Zelf ben ik fervent watersportliefhebber en vind dat iedereen het water op zou moeten kunnen. Bij SailWise zorgen we dat dit mogelijk wordt.”

Het verhaal achter Stichting SailWise is mooi. Precies 50 jaar geleden, in 1974, kwam een revalidatiearts uit Enkhuizen op het idee zijn patiënt mee te nemen op zijn zeilboot. De man was door een ongeval beperkt geraakt en zag de toekomst somber in. De zeiltocht werd een groot succes; niet alleen leverde dit uitje hem plezier op, de revalidant kreeg ook weer vertrouwen in eigen kunnen. Er volgden meer zeilactiviteiten voor revalidanten en mensen met een beperking. Vrijwilligers sloten zich aan en er werd een zeilschip gebouwd dat ook toegankelijk was voor mensen in een rolstoel. Daarmee was de basis voor SailWise gelegd.

Drie locaties

“Nog steeds vormt Enkhuizen het hart van SailWise”, vertelt Renske. “Hier zit ons kantoor en vaart onze zeilklipper de Lutgerdina het IJsselmeer op. Onze tweede locatie is het watersporteiland Ronbinson Crusoe in de Loosdrechtse Plassen. Vanaf dit eiland varen we met kleiner watersportmateriaal. It Sailhûs in Elahuizen is onze accommodatie in Friesland. Vanuit hier bezeilt catamaran Beatrix de Friese meren en het IJsselmeer. Hier kunnen mensen met een beperking ook een aangepaste vakantiewoning aan het water huren.”

Terug op honk

Renske begon zelf als 17-jarig meisje als vrijwilliger bij de stichting. Ze was dol op zeilen en wilde haar passie overbrengen op anderen. Na haar studie bedrijfskunde en een actieve carrière, wilde ze zich weer inzetten voor SailWise. “Het is een geweldige stichting die meer doet dan plezier geven op het water. We zetten mensen in hun kracht en daarvan groeit hun zelfvertrouwen. Precies op het moment dat ik weer terug wilde keren naar de stichting, was SailWise op zoek naar een nieuwe directeur. Ik heb gesolliciteerd en kreeg de baan. Dat is alweer tweeënhalf jaar geleden. Het is voor SailWise heel belangrijk om voldoende financiële middelen binnen te halen om onze plannen mogelijk te maken. Daar zet ik me graag voor in.”

Voor iedereen mogelijk

De mensen die zich voor een vakantie, weekendje of midweek bij SailWise aanmelden, hebben een lichamelijke-, verstandelijke- of visuele beperking of niet aangeboren hersenletsel. “Om de vakantie voor iedereen mogelijk te maken, zijn er veel aanpassingen aan de schepen en accommodaties nodig. Denk bijvoorbeeld aan onze speciale reddingsvesten of tilliften om mensen in een boot of in- of uit bed te helpen. Een vakantie bij ons is ongeveer twee keer zo duur als andere vakanties. Zoals we de watersport voor iedereen fysiek toegankelijk willen maken, doen we dat ook op financieel gebied. Dit houdt in dat de helft van de kosten wordt betaald uit fondsen, door donateurs, crowdfunding en sponsoring.”

Donatie vanuit Univé Noord-Holland Ledenfonds

Ook Univé Noord-Holland Ledenfonds heeft een duit in het zakje gedaan. “Dat is een leuk verhaal”, vertelt de enthousiaste directeur. “Eén van onze vrijwilligers wist van het Ledenfonds af. Hij heeft zelf een Sailhorse, een zeilboot. Die hebben wij ook op ons eiland Robinson Crusoe, maar dan een heel oudje die echt toe was aan vervanging. De vrijwilliger heeft zich met zijn Sailhorse club hard gemaakt voor onze nieuwe boot. Er is een crowdfunding gestart en ik heb het Univé Noord-Holland Ledenfonds aangeschreven en gevraagd om een donatie. Tot onze vreugde gaf het Ledenfonds ons 2.500 euro zodat we de nieuwe romp van de nieuwe Sailhorse konden betalen.”

Zeepaardje

Inmiddels heeft het nieuwe ‘paradezeepaardje’ van SailWise al zo’n 100 dagen op het water doorgebracht en heel wat mensen gelukkig gemaakt. Natuurlijk is zij ook gedoopt. “Op gepaste wijze, met een fles champagne. Nee, die hebben we niet tegen de romp gegooid, maar voorzichtig overgoten met champagne”, lacht Renske. “Je moet er niet aan denken dat er een gat in ons ‘Zeepaardje’ zou komen…”