Hulshoff: ‘Wij zijn voorbereid’

Hulshoff Transport- en verhuisbedrijf credit Caroline Vlietstra

Hulshoff: ‘Wij zijn voorbereid’

Een dak vol zonnepanelen, batterijcontainers waar de stroom in opgeslagen wordt en elektrische vrachtwagens en bestelbusjes. Hulshoff Transport- en verhuisbedrijf is klaar voor de toekomst. Zijn zonnepanelen voorzien zijn elektrische wagenpark én het hele bedrijf van stroom. Het is duidelijk; verhuisbedrijf Hulshoff neemt duurzaamheid wel heel serieus…

Hulshoff Transport- en verhuisbedrijf, gevestigd in Amsterdam Westpoort, is een echt familiebedrijf. Sinds de jaren dertig van de vorige eeuw zijn ze al actief in Amsterdam en omgeving. Wie geregeld in de stad komt, kent het logo geheid. Van projectverhuizingen tot elektrische stadsdistributie, Hulshoff heeft er al 85 jaar ervaring mee.

Vooruitstrevend en duurzaam

Sinds de komst van Gerry Hulshoff, kleinzoon van de oprichter, staat innovatie bij het bedrijf hoog in het vaandel. En dat wordt bij aankomst gelijk al duidelijk. Op het bedrijfspand langs de A5 liggen 3.100 zonnepanelen op het dak. De panelen op het bijna 9000 vierkante meter grote distributiecentrum wekken bij elkaar een megawatt aan elektriciteit op. En die wordt vervolgens weer opgeslagen in een eigen batterijcontainer. “Daarmee kunnen we ons elektrische wagenpark ‘s avonds opgeladen, wanneer de zon allang onder is. Verder wordt het hele gebouw voorzien van onze eigen duurzame stroom”, vertelt Gerry Hulshoff.

 

Steentje bijdragen

We kunnen gerust stellen dat Gerry Hulshoff de meest duurzame verhuizer van Amsterdam is. “Sterker nog, ik durf te wedden dat wij het duurzaamste verhuisbedrijf van heel Nederland zijn. Weet je, we hebben er de laatste 150 jaar met elkaar een zootje van gemaakt en Amsterdam flink vervuild. Je wordt er niet blij van als je hoort wat stikstof en fijnstof met de mens doet. Het is payback time. We moeten allemaal ons steentje bijdragen om de stad weer wat leefbaarder te maken. En dat betekent dat de vervuilende diesel de stad uit moet. Niet alleen omdat dit straks verplicht is, maar ook omdat we niet door kunnen gaan met vervuilen.”

Hulshoff Transport- en verhuisbedrijf credit Caroline Vlietstra

Op het bedrijfspand langs de A5 liggen 3.100 zonnepanelen op het dak. Foto: Caroline Vlietstra

Tot nu toe 30% elektrisch

Wanneer Gerry een deel van zijn bedrijf, Archiefbeheer, verkoopt, begint hij na te denken over zijn ‘vergroeningsplan.’ Hij laat een nieuw pand langs de A5 neerzetten, legt er zonnepanelen op en slaat de zonne-energie op in een flink aantal tweedehands batterijen. Het wagenpark wordt ook onder handen genomen. Gerry: “Wat we met alle dieselauto’s uitstoten, is vrij simpel te ondervangen door elektrisch te gaan rijden. Daarom zijn we tweeënhalf jaar geleden begonnen met het overgaan op elektrisch. Bij elkaar hebben we vijftien vervoersmiddelen en daarvan rijdt nu 30% elektrisch. Dat is op dit moment logistiek gezien het hoogst haalbare wat betreft actieradius. Onze langere ritten moeten we wel uit kunnen blijven voeren natuurlijk.”

Overdag zon, ’s avonds aan de stekker

Gerry wekt zijn eigen stroom op, verhuisbedrijf Hulshoff heeft geen gasleverancier nodig. “Als je zo’n groot dak hebt als ik, dan moet je daar iets mee, toch?”, zegt Gerry. “Buiten dat voorzie ik dat we in de toekomst – wanneer iedereen elektrisch gaat rijden – problemen zullen hebben met stroomvoorziening. Vandaar mijn eigen batterijcontainers. Overdag schijnt de zon, ’s avonds liggen de wagens aan de stekker. En er is genoeg energie. We maken ruim voldoende stroom voor de wagens, het distributiecentrum, het kantoor en de elektrische personenauto’s. Ons personeel bieden we ook stroom aan; uiteraard tegen gereduceerd tarief. Natuurlijk mogen de medewerkers meeprofiteren van mijn dak.”

Hulshoff Transport- en verhuisbedrijf credit Caroline VlietstraStadsdistributie

Hulshoff Transport- en verhuisbedrijf heeft met zijn hub meegewerkt aan gebundelde levering op de Amsterdamse Zuidas. In 2019 heeft Gerry – in samenwerking met de Green Business Club Zuidas – enthousiaste deelnemers bijeengebracht om, vooralsnog in de vorm van een pilot, de stadslogistiek in de Zuidas te gaan uitvoeren. Door te leren van elkaars ervaringen, was het de bedoeling om tot een ideale situatie voor de klant, de leveranciers en de omgeving van de Zuidas te komen. “Met deze pilot werk ik samen met Accenture, APG, Arcadis, CBRE, D&B The Facility Group, ENGIE, Heyday Facility Management, ISS Facility Services, Page Group en WTC Amsterdam. Het is een ontzettend goed idee, maar het project ligt op dit moment helemaal stil door de coronacrisis. Er valt even niets meer af te leveren bij kantoren want ze staan grotendeels leeg. We pakken de pilot weer op zodra het mogelijk is.”

Groen gespreid bedje

Duurzaamheid en duurzame mobiliteit, Gerry is op de toekomst voorbereid. “Dat komt ook wel omdat wij een familiebedrijf zijn. Wanneer ik ermee stop, neemt mijn zoon Marijn het stokje over. Mijn tip voor andere ondernemers? Begin gewoon. Ga aan de slag, stop met praten en start. Doe je dat niet, dan loop je straks achter de feiten aan. Laat je informeren, bijvoorbeeld door Breikers. Ga eens kijken bij het Breikers café, woon een lezing of workshop bij en deel ervaringen. Dan doe je een hoop kennis op. We kunnen een hoop leren van elkaar.”

Geen reactie's

Geef een reactie