BREIKERS: Omring trots op prijs ‘Beste (thuis)werkgever van het Jaar’

Afgelopen dinsdag 16 maart reikte het landelijke mobiliteitsplatform Zo Werkt Het de award Beste (Thuis)Werkgever van het Jaar uit. Vanaf het moment dat de campagne online ging, stroomden de mails binnen. Meer dan 4000 werknemers klommen in de pen om hun bedrijf te nomineren. Binnen de categorie ‘200 werknemers en meer’, is zorgorganisatie Omring (en Vrijwaard) als winnaar uit de bus gekomen. Trotse bestuurder Jolanda Buwalda aan het woord.

“Dat we de Zo Werkt Het Award 2020 gewonnen hebben, geeft nog steeds een feestelijk gevoel. De reacties op onze prijs zijn ook zo hartverwarmend! Medewerkers die niets van deze campagne afwisten, zijn het roerend eens met de goede smaak van hun collega’s”, lacht Jolanda. “Het feestje blijft nog even duren, ook al is het een prijs over het jaar 2020.

100 jaar ervaring
Zorgorganisatie Omring heeft al meer dan honderd jaar haar wortels in West-Friesland, de kop van Noord-Holland en op Texel. Vrijwaard, de zorgorganisatie met zes verpleeghuizen, gevestigd in Den Helder, is er in oktober 2020 bijgekomen. Jolanda: “Bij elkaar hebben we 34 woonzorglocaties, van Enkhuizen tot en met Texel. Buiten deze huizen hebben we 65 thuiszorg wijkverpleegkundige teams, drie revalidatieklinieken en twee herstelafdelingen binnen ziekenhuizen. Verder werken we ook heel nauw samen met mantelzorgers, de informele zorg, en hopen zo een bijdrage te kunnen leveren aan een waardige oude dag voor velen. Dit doen we onder andere in samenwerking met huisartsen.”

 

 

Excellent werkgeverschap
En dat zorgen voor een mooie, waardige oude dag doet Omring met meer dan 4.500 medewerkers. Omringers, zoals ze zichzelf noemen, die met gedrevenheid hun werk doen en enthousiast zijn over de wijze waarop het bedrijf omgaat met het personeel. Dat blijkt wel uit de 206 nominaties die we mochten ontvangen. Massaal vertelden Omringers ons dat ze zo blij waren dat alles op het gebied van thuiswerken binnen een mum van tijd geregeld was. Ook prezen ze de zorginstelling met mooie woorden zoals saamhorigheid, teamspirit, mentale en psychische steun en positiviteit. Jolanda: “We waren natuurlijk helemaal niet bezig met het winnen van de Zo Werkt Het Award. Sterker nog, mijn collega Frido Kraanen en ik wisten niets van deze sympathieke wedstrijd af. Maar we streven wel altijd naar excellent werkgeverschap, ook voordat we te maken kregen met corona. Toch waren we verrast toen we hoorden dat we de prijs gewonnen hadden. Helemaal toen we erachter kwamen dat grote namen zoals PostNL, Tata Steel en Vodafone in de poule binnen onze categorie zaten. Het is zo mooi om op deze manier van onze mensen terug te horen dat we het goed hebben gedaan! Inmiddels voelen we ook een lichte vorm van trots. Mede mogelijk gemaakt door jullie en de manier waarop jullie ons in het zonnetje hebben gezet.”

 

Bezoek van de koning
Het jaar 2020 was door corona een heel heftig jaar. “Ja, dat was het zeker. Tijdens de eerste golf zijn we redelijk gespaard gebleven. Dat was ook de periode waarin de koning op visite kwam bij onze woonzorglocatie Lindendael”, vertelt Jolanda. “Het was een drie uur durende, indrukwekkende ontmoeting waarin Willem-Alexander in gesprek ging met het crisisteam en waar we onder andere vertelden over de situatie op de Covid Unit, de wijkverpleging en de bewoners. De koning heeft zelfs in de tuin van het zorgcentrum coronaproof een praatje kunnen maken met de bewoners. Afgelopen januari heeft Willem-Alexander zelfs nog een bezoek gebracht – ditmaal digitaal – en met dezelfde professionals gesproken. De tweede helft van het jaar veranderde onze situatie, de kop van Noord-Holland kleurde donkerrood en bewoners en personeel raakten besmet. We hebben moeilijke maatregelen moeten nemen: we moesten dicht. Over deze tijd bij Omring heeft Jeroen Pauw een speciale uitzending gemaakt: Pauw komt binnen. De talkshowtafel stond in Lindendael en personeel, bewoners, familie van bewoners, en leidinggevenden vertelden wat het inhield om je geliefde niet meer te zien of zelfs te verliezen aan corona. Het personeel vertelde hoe het was om dit alles mee te maken. Tijdens deze speciale tv-uitzending kreeg de moeilijke rauwe kant van de corona zorg een podium.”

Pauw vanuit Lindendael.

‘Weet je omringd’
De award Beste (Thuis)Werkgever van het Jaar winnen in een jaar waarin alle zorgorganisaties het ontzettend zwaar hadden. Dat lijkt me extra waardevol.  “Ja, het was een ongelooflijk moeilijk jaar, maar toch heerste er binnen Omring ook veel positiviteit en was er zelfs ruimte voor plezier. Dat zit ook in ons DNA. Ons motto is niet voor niets; ‘weet je omringd’. Met elkaar gaan we ervoor, zetten we onze schouders eronder. De laatste jaren hebben we ook flink geïnvesteerd in vitaliteit en positieve gezondheid en ondersteunen onze mensen in de balans tussen privé en werk. Natuurlijk kan je pech hebben in je privéleven. Mocht dit het geval zijn, dan kan je – uit een soort van menukaart – kiezen waar je behoefte aan hebt; een sabbatical, scholing, mindfulness, een budgetcoach, mantelzorgbuddy, noem maar op. Daar is een vrij breed budget voor. Tijdens de coronapandemie hebben we ons keuzemenu uitgebreid met een mentaal ondersteuningsteam. Ervaar je bijvoorbeeld gevoelens van angst door de coronacrisis of maak je je zorgen, dan bieden de psychologen van dit team hulp.”

 

 

 

 

‘Hardware’ voor thuiswerkers
Ondanks al die heftigheid heeft Omring oog gehouden voor het personeel. “Vindingrijk is een van onze kernwaarden en dat kwam vorig jaar goed van pas. Persoonlijke beschermingsmiddelen voor onze mensen zijn we zelf gaan aanschaffen, net als een eigen teststraat en lab. Kan het niet linksaf, dan rechtsaf. De oorlogskas hebben we flink benut”, lacht Jolanda. “Dat geldt ook voor alle thuiswerkers. Via de menukaart konden mensen aangeven waar ze behoefte aan hadden, tot voetenbankjes en lampen aan toe. Noem het maar, wij regelen het. Via een leaseconstructie konden we de spullen binnen de kortste tijd bij de mensen thuis afgeleverd krijgen. Wat ook hielp is dat we een financieel gezond bedrijf zijn, met veel ervaring op het gebied van logistiek, inkoop en distributie.”

Advent kalender
In de mails die binnenstroomden vertelden de medewerkers dat er ook ruimte was voor leuke activiteiten. “Dat klopt”, vertelt Jolanda. “We hebben ook plezier met elkaar. Ken je de advent kalender? Die hebben wij ook, maar dan voor elke dag. Dagelijks kunnen medewerkers een vakje openen en meedoen met een activiteit. Een kookworkshop voor maximaal 200 man bijvoorbeeld. Het kookpakket wordt dan thuis afgeleverd zodat we met elkaar online kunnen koken. In de zomer hadden we een exotische flamingo bingo en in de winter de wandel quiz route. Verder is er wekelijks een nieuwe fitness workout. Zo bedenkt ons vitaalteam leuke alternatieven voor de normaal gesproken gehouden teamuitjes.”

In formatie vliegen en elkaar aflossen
Al met al was het voor Jolanda een leerzaam jaar. “Als bestuurder wil je, los van comfort, je cliënten en medewerkers alles bieden en alle angsten wegnemen. Die angsten, die kon ik niet wegnemen, maar ik heb wel geleerd om met risico’s en dilemma’s om te gaan. Crisismanagement en daarnaast ook door blijven besturen en ontwikkelen, daar ben ik leniger in geworden. Ook heb ik uithoudingsvermogen opgebouwd. In formatie vliegen en elkaar aflossen, niet altijd de kopvogel willen zijn, dat heb ik geleerd. En wij Omringers leren graag. Ons motto; werken is leren en leren is werken. Wil je gezond oud worden, dan is het fijn dat je je leven lang kunt leren. De inzichten die ik heb opgedaan, die ga ik zeker vasthouden.”

Op naar de toekomst
Hoe heeft Jolanda 2020 zelf ervaren? “Ik vond het een tropenjaar. Vaccineren is de weg uit dit gijzelingsdrama. Dat is de enige manier hoe we de sociale armoede weer wat kwijtraken. Ik hoop dat we de learnings kunnen verankeren, onze onbevangenheid terugkrijgen en weer vaart kunnen geven op onze mooie projecten en kunnen verduurzamen.”