‘Een longaanval ontdekken aan de hand van een app, dat gaan we mogelijk maken’

De stem van mensen die een longaanval hebben, klinkt anders dan de stem van gezonde mensen. Dat bracht Sami Simons – longarts en onderzoeker in het Maastricht UMC+ – op een idee. Sami gaat onderzoek doen naar een app die, door middel van de eigen stem, vertelt of je een longaanval hebt of niet. Een baanbrekende ontwikkeling, want hoe vroeger de longaanval ontdekt wordt, hoe beter. 

De 43-jarige Sami Simons kwam op dit lumineuze idee door de longarts die hem jaren terug heeft opgeleid. Deze arts kon, als hij een COPD-patiënt aan de telefoon had, al vaststellen of er sprake was van een longaanval. Sami: “Een patiënt die een longaanval heeft is kortademig en hoest veel. Zo’n tien jaar terug zei deze longarts al tegen me dat we hier onderzoek naar moesten doen. Toen was de tijd nog niet rijp. De techniek om een stem te onderzoeken was nog niet goed ontwikkeld, niet iedereen had een smartphone en het gebruik van apps was vrij nieuw. Al deze zaken zijn de laatste jaren enorm veranderd.”

Werking van de app

Even een uitleg; hoe werkt dit digitale hulpmiddel? Sami: “We gaan een applicatie ontwikkelen die je op je eigen telefoon kunt zetten en die, aan de hand van je stem, kan vaststellen of er sprake is van een longaanval. Hoe de app er exact uit komt te zien weten we niet, wel weten we dat er over vier jaar een app is die net zo goed een longaanval vast kan vaststellen als een dokter. En dat is ontzettend goed nieuws voor longpatiënten, want als je een longaanval op tijd herkent, kun je zorgen dat deze beter onder controle blijft.”

Vier knappe koppen

Het ontwikkelen van de app doet Sami samen met drie andere onderzoekers. “Ik weet veel van COPD, maar niet van het maken van apps. Daarom bundelen we onze kennis. Eén collega is gespecialiseerd in het ontwerpen van apps, de ander is deskundige op het gebied van ademhaling en stemgeluid. De derde is kenner van hoe je slimme computers kunt programmeren om patronen te herkennen in de stemmen van mensen.”

Ook patiënten spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling. “We kunnen namelijk wel bedenken dat patiënten drie keer per dag de app moeten gebruiken voor een goed resultaat, maar houden ze dat, twee maanden lang elke dag, wel vol? Daarom gaan we de app ook in de praktijk testen.”

Hoe de app er uiteindelijk uit komt te zien, hangt dus af van verschillende zaken, maar één ding is zeker; door het onderzoek van Longfonds, mogelijk gemaakt door alle donaties, gaat deze applicatie het leven van mensen die leiden aan COPD voorgoed veranderen. “De app zal een verslechtering in de COPD opmerken; thuis of waar je ook bent.”

Patiënten gezocht: zeg eens Aaaa

Sami zoekt nog mensen die mee willen werken aan het onderzoek. “De app is bedoeld voor patiënten dus die willen we ook mee laten denken. En daarvoor hoef je geen digitale vaardigheden te hebben. Wel willen we patiënten vragen een tekst voor te lezen of ‘Aaaa’ te zeggen. Naar aanleiding daarvan kan de computer horen of iemand dat lang vol kan houden. Voor ons waardevolle informatie.”