STICHTING PETER PAN VAKANTIECLUB: ‘Geert ging leven toen hij wist dat hij zou sterven’

Stichting Peter Pan Vakantieclub, het Ester Fonds en Transavia hebben de afgelopen 25 jaar veel vakanties mogelijk kunnen maken. Eén daarvan is de reis naar Mallorca, september 2017. Aan boord van de Boeing 737 stapt een groep jongeren met kanker. Onder de deelnemers bevindt zich Geert de Jong. Iets meer dan een half jaar na deze reis, op vrijdag 13 april 2018, overlijdt Geert op 16-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hersentumor. Anja de Jong, de moeder van Geert, doet haar verhaal. Als eerbetoon aan haar zoon.

Spannend vindt Anja dit interview. Maar nodig. Aan de eettafel in het Friese Koudum doet ze daarom haar verhaal. Anja wil dat de lezers van dit boek weten hoezeer haar zoon genoten heeft van de Peter Pan reis en wat deze tijd – samen met lotgenoten – betekend heeft voor haar overleden zoon.

Geert de JongEpileptische aanval

Met een kop thee erbij begint Anja te vertellen. “Het was juli 2016, Geert was 15 jaar, toen hij voor de eerste keer flauwviel. Tijdens het voetballen met zijn jongere broertje, Durk Harmen, viel hij plotseling neer. De ambulance bracht hem naar het ziekenhuis in Sneek waar de artsen constateerden dat hij een epileptische aanval had gekregen. De doctoren stuurden ons weer naar huis, maar na twee dagen waren we alweer terug. Geert had tijdens het fietsen ook een aanval gehad, was in de berm terechtgekomen en had een hoofdwond opgelopen. Dit keer werd er in het ziekenhuis een CT-scan gemaakt.”

Op de CT-scan zien de artsen iets in het hoofd van Geert zitten wat daar niet thuishoort. Ze besluiten een scan te maken. “De kinderarts kwam ons vertellen dat er een goedaardige hersentumor – een zogenaamde desembryoplastische neuro ectodermale tumor (D-NET) – op de scan te zien was,” zo vertelt Anja. “De tumor was drie bij drie cm groot en zou er al vanaf Geert zijn geboorte hebben gezeten. De conclusie van de artsen was dat de D-NET de epileptische aanvallen veroorzaakte. Geert mocht na een paar dagen weer naar huis en kreeg medicatie tegen de aanvallen.”

Het voelde niet goed

Maar Geert blijft, ondanks de medicatie, epileptische aanvallen krijgen. En dat niet alleen, ze worden heftiger en frequenter. Drie weken later zit Geert in het Academisch Ziekenhuis Groningen waar hij verschillende onderzoeken ondergaat. Anja: “Hij heeft daar drie dagen gelegen en kreeg ook daar een aanval. Toch bleef de diagnose D-NET van kracht en werd hij weer naar huis gestuurd. We kregen te horen dat we elke drie maanden terug moesten komen voor een scan en dat we altijd konden bellen mocht er iets aan de hand zijn. Voor mijn idee klopte er iets niet, het voelde niet goed.”

Op vakantie

Het is inmiddels augustus wanneer het gezin besluit om een weekje op vakantie te gaan. Er is veel gebeurd en de familie denkt dat rust Geert goed zal doen. Tijdens de vakantie verslechtert de situatie. Anja: “Geert viel niet meer neer, maar kreeg tot wel 20 keer per dag aanvallen, trekkingen in het gezicht. Zijn mond hing dan helemaal scheef. We hebben op een gegeven moment het ziekenhuis gebeld en mochten de dosering van de medicijnen verhogen. Geert zelf zei: ‘Mem, ik heb het gevoel dat het gezwel in mijn hoofd groeit’. Niet veel later zou blijken dat hij gelijk had.”

Wanneer Geert voor zijn controle in november opnieuw een MRI krijgt, gaan alle alarmbellen af. De ‘goedaardige’ tumor is gegroeid. “In het ziekenhuis kregen we de scan te zien. De hele rechterhelft van Geert zijn hoofd was één en al tumor, met vertakkingen naar de linkerkant. De grond zakte onder mijn voeten weg. Dit hadden we niet verwacht! Ze hadden het niet eens meer over centimeters. Geert zelf wist gelijk dat het kansloos was.”

Alles uit het leven

Eind november nemen ze in het ziekenhuis een biopt. De uitslag is slecht: Geert heeft een categorie 4 hersentumor. Er is geen kans op genezing, alleen verlenging van leven is mogelijk. Vlak na Sinterklaas begint Geert met zijn 36 bestralingen. Vijf keer per week gaat hij op en neer naar Groningen. Drie maanden later, eind februari 2017, lijkt de MRI aan te geven dat de tumor is gestopt met groeien. Geert heeft, ondanks zijn ziekte en behandelingen, miraculeus zijn einddiploma, op wat vakken na, gehaald. En ondanks dat hij weet dat hij aan deze ziekte zal komen te overlijden, wil hij naar het ROC, De Friese Poort. Geert wil alles uit het leven halen. Anja blikt terug: “Na de bestralingen voelde hij zich gelukkig goed. Het werd een kostbaar jaar waarin we met elkaar mooie tijden hebben beleefd. Zo zijn we met stichting Make a Wish naar de TU Delft en de Uithof geweest en met Stichting Gaandeweg hebben we een weekendje in een huisje in het Limburgse Susteren gezeten. Toen Geert hoorde over de Peter Pan vakantieclub was hij gelijk enthousiast. Zaterdag 30 september 2017 werd Geert een Peter Panner.”

Vrij

Eenmaal in Mallorca heeft Geert de tijd van zijn leven. Hij geniet van het feit dat er geen artsen zijn, dat hij met lotgenoten is. En hij voelt zich vrij. “Hij wilde helemaal niet meer naar huis, zo leuk vond hij het daar. Hij dronk in Mallorca zijn eerste alcoholische drankje, een ‘Captain Morgan’, en werd verliefd. Geert had behoefte aan vrienden, maar thuis had hij er niet veel. Daar kwam tijdens deze reis verandering in. Hij genoot van alle contacten en activiteiten. We hebben precies één keer gefacetimed. Verder was hij te druk met plezier maken.”

De keet

Na de Peter Pan reis zet Geert het sociale leven voort en geniet van de mensen om zich heen. “Naarmate het einde naderde, werd Geert steeds socialer. Ik zeg weleens; toen Geert wist dat hij doodging, is hij gaan leven. Geert werd

Geert de Jong in de keet.

Geert de Jong in zijn geliefde keet.

een hele andere jongen, opener. Tot zijn dood heeft hij contact met de andere Peter Panners gehouden en ook hier in Friesland kreeg hij een vriendengroep. Daarmee ging hij naar de keet, een soort kroegje in een stal. Hij had letterlijk de tijd van zijn leven.”

 

In november wordt Geert uitgenodigd om bij de doop van het Peter Pan vliegtuig aanwezig te zijn. “Hij mocht meevliegen over Nederland en vond dit fantastisch. Na de doop op Schiphol vertrok het vliegtuig richting Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport waar de Boeing nogmaals gedoopt werd. Hij genoot met volle teugen. Ook met het gezin ondernomen we van alles. Zo zijn we naar een concert van de Rolling Stones geweest, naar Fantasialand en Movieworld. Met Stichting Hoogvliegers is Geert nog met een Cessna de lucht in geweest en mocht hij zelf vliegen!”

Verdriet om Ilse

Ilse, een van de meisjes die met de Peter Pan reis mee naar Mallorca was, overlijdt begin december 2017. Er gaan een hoop Peter Panners naar de begrafenis, maar Geert ziet het niet zitten. “Hij vertelde me dat hij dacht de volgende uit de groep te zijn die zou komen te overlijden. Hij kreeg gelijk.“

Laatste wens

Geert had nog een wens: hij wilde zijn tante, de zus van mijn man Anton, bezoeken. Eind februari zijn we daarom met het vliegtuig naar Italië gevlogen. Aan boord van het Transavia toestel kocht Geert nog een miniatuur Peter Pan vliegtuigje als cadeautje voor zijn Italiaanse nichtje. Als aandenken aan hem, omdat de reis hem zo goed had gedaan.”

De dag na onze aankomst gaat het plotseling heel slecht met Geert. Het gezin De Jong blijft nog een week, maar Geert is inmiddels te ziek om met het vliegtuig naar huis te gaan. Anton en Durk Harmen vliegen naar huis, maar Geert en Anja worden opgehaald met de ambulance. Eenmaal thuis gaat Geert verder achteruit en ligt hij grotendeels op bed. De zaterdag voor zijn dood vindt hij toch nog de kracht om naar de barbecue te gaan, door zijn vrienden van de keet ter ere van hem georganiseerd. “Hij zou maar tien minuutjes gaan, maar is toch nog anderhalf uur gebleven.”

Een paar dagen later, vrijdag 13 april 2018, overlijdt Geert. “Het is geëindigd waar zijn ziekte mee begon; met twee heftige epileptische aanvallen. Geert was op, maar heeft – dankzij zijn lieve vrienden en alle Peter Panners – waardevolle laatste maanden beleefd.”

Gezin de Jong.

Vader Anton, zoon Durk Harmen en moeder Anja met de foto van Geert in de hand.