Frans Hals Museum: Gezichten van Noord-Holland

Voor het Frans Hals museum mocht ik voor de presentatie ‘Gezichten van Noord-Holland. Fotoportretten van inspirerende Haarlemmers’ negen inwoners van Haarlem interviewen. Alle negen inwoners zijn van grote betekenis voor de stad.  De Haarlemmers werden aangedragen door raadsleden en wethouders en door fotograaf Juul Hondius en mezelf geportretteerd. Gezichten van Noord-Holland is een project van het Frans Hals Museum en het Amsterdam Museum waarin historische portretten worden gekoppeld aan hedendaagse nieuwe (groeps)portretten. Op deze manier willen de musea samen met organisaties, kunstenaars en inwoners het heden en het verleden actief met elkaar verbinden en nieuwe gezichten aan de geschiedenis van de regio toevoegen.

 

 

 

Wilma Groen

Woordvoerder en communicatieadviseur Gemeente Haarlem
Het werken voor de stad waar ze van houdt vindt Wilma Groen een cadeautje. Ze werkt al veertig jaar voor de Gemeente Haarlem. Wilma vindt het ontzettend fijn dat ze iets voor haar stad kan betekenen en voelt zich enorm betrokken bij de onderwerpen die ze namens de wethouder onder de aandacht brengt. Dat maakt haar voor wethouder Floor Roduner onmisbaar. Omdat Wilma altijd op de achtergrond werkt, vindt hij het nu tijd dat haar ‘onzichtbare’ gezicht zichtbaar wordt.
Voorgedragen door wethouder Floor Roduner (PvdA)
Lees meer over Wilma Groen

 

Danny van Bakel

Ambassadeur van De Toegankelijke Stad Haarlem 
Sinds Danny van Bakel in 2019 door zijn ziekte MS in een rolstoel belandde, is hij Ambassadeur van De Toegankelijke Stad Haarlem. Hij vraagt op een positieve manier aandacht voor het feit dat mindervaliden in de historische stad Haarlem moeilijk hun weg kunnen vinden. Hij maakt mensen bewust van obstakels door aan een fiets, bloembak of bankje een ‘deurhanger’ te bevestigen: een kaart met het vriendelijk verzoek om ruimte te maken voor iedereen.
Voorgedragen door wethouder Marie-Thérèse Meijs (GroenLinks)
Lees meer over Danny van Bakel

 

Marion van der Vegt

Initiatiefneemster van stichting Rebup
Marion van der Vegt is oprichtster van stichting Rebup, met twee cultuurhuizen in Haarlem. Ze is een vrouw met een gouden hart die zich inzet voor kinderen. Haar visie: ieder kind zou in aanraking moeten kunnen komen met kunst en cultuur. Niet alleen om op zoek te gaan naar eigen talent of om de fantasie te prikkelen, maar ook om onderwerpen waar een kind mogelijk mee worstelt bespreekbaar te kunnen maken. Voorgedragen door wethouder Jur Botter (D66)
Lees meer over Marion van der Vegt

 

Gerrit Ligtenberg

Vrijwilliger Haarlem
Vrijwilliger Gerrit Ligtenberg is voor veel Haarlemmers geen vreemde. Haarlem Jazz, Wereldkampioenschap Honkbal & Softbal, het Bloemencorso, Bevrijdingspop, de Kerstmarkt, Swim to Fight Cancer; Gerrit heeft zich voor deze en tientallen andere evenementen ingezet. Hij werd hiervoor in 2009 zelfs koninklijk onderscheiden. Toch vond de 78-jarige Spaarndammer dat hij tijd over had. Daarom bezorgt hij ook nog eens vijf dagen per week maaltijden van Tafeltje Dekje.
Voorgedragen door wethouder Robbert Berkhout (GroenLinks)
Lees meer over Gerrit Ligtenberg

 

Mahire Özbaykus

Vrijwilligster Haarlem
Mahire Özbaykuş is een vrouw met tomeloze energie die dag en nacht voor iedereen klaarstaat. Ze is een echte duizendpoot en helpt buurtbewoners, bewoners van woonzorgcentrum Schalkweide en mensen met psychiatrische en/of psychosociale problemen bij RIBW K/AM. Ook vergeet ze de minderbedeelden in haar geboorteland Turkije niet. Voor hen organiseert ze tweemaal per jaar een inzamelingsactie. Van de opbrengst worden voedselpakketten en kleding gekocht.
Voorgedragen door raadslid Sibel Özogul-Özen (SP)
Lees meer over Mahire Özbaykuş

 

Dick van Heun

Initiatiefnemer van het Platform Belangenbehartiging Mantelzorgers Kennemerland
Dick van Heun zet zich al jaren in voor mantelzorgers en richtte in 2002 het Platform Belangenbehartiging Mantelzorgers Kennemerland op. Een plek waar mensen die onmisbaar zijn voor anderen, zelf ook hulp kunnen krijgen. Voor al zijn werk ontving Dick op de Dag van de Mantelzorg in 2012 een koninklijke onderscheiding: hij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Tot op de dag van vandaag is de 88-jarige Dick nog altijd actief als mantelzorger.
Voorgedragen door raadslid Frank Visser (ChristenUnie)
Lees meer over Dick van Heun

 

Dick Klootwijk

Vrijwilliger en coördinator Huiskamer van Oost
Dick Klootwijk is de geestelijke vader van de Huiskamer van Oost. Deze vrijwilliger zag de armoede in zijn wijk en wilde daar iets aan veranderen. Sinds drie jaar zet hij zich daarom in voor mensen die minder te besteden hebben. De Huiskamer bezorgt veel mensen een thuisgevoel. Kaartclubjes, een stevige maaltijd of juridisch advies: Dick en de andere vrijwilligers zorgen dat alles op rolletjes verloopt.
Voorgedragen door raadslid John Oomkes (PvdA)
Lees meer over Dick Klootwijk

 

Thea de Roos

Voorzitter Wijkraad Vondelkwartier Haarlem
Thea de Roos, voorzitter van de Wijkraad Vondelkwartier, zet zich met hart en ziel in voor het behoud van boerderij Noord-Akendam. Haar idee: de stolpboerderij in ere herstellen en er een ontmoetingsplek voor Haarlemmers van maken. Als historicus ziet ze met lede ogen aan dat dit stukje cultureel erfgoed inmiddels een ruïne is geworden. Als het aan Thea ligt, krijgt de boerderij een tweede leven en wordt het gebouw weer minstens zo mooi als het vroeger ooit was.
Voorgedragen door raadslid Louise van Zetten (Hart van Haarlem)
Lees meer over Thea de Roos

 

Piet Klompen

Draagt bij aan een schonere wijk
Piet Klompmaker heeft de taak op zich genomen om zijn buurt een beetje schoner en mooier te maken. Dat doet deze oud-politieman door elke dag het vuil dat naast de containers ligt op te ruimen. En elk jaar zorgt hij voor een fleurige kade door bloembollen te planten. Eerder kreeg hij voor zijn inzet een ‘gouden bezem’ van de gemeente.
Voorgedragen door raadslid Jan Klaver (CDA)
Lees meer over Piet Klompmaker