VVN: Hoge temperaturen? 7 tips om het hoofd koel te houden

Heerlijk, die zomer! Voor velen het favoriete jaargetijde en een periode waar we er met z’n allen op uit trekken. Hier wat tips om tijdens de zonnigste maanden van het jaar veilig te genieten.

1. Doorwaaien op de motor

’s Zomers zijn er veel meer motorrijders op de weg dan tijdens andere jaargetijden. Logisch, de zomermaanden bieden de ideale omstandigheden voor een lekker ritje. Toch zitten hier wat haken en ogen aan. Een motorpak voelt met hoge temperaturen al snel aan als een sauna. En wie met korte broek en t-shirt op zijn motorfiets klimt, loopt kans op ernstig letsel. Om te zorgen dat je er toch koel bijzit, is het zomerpak ontworpen. Deze doorwaai-jassen, broeken en laarzen zijn, ten opzichte van ‘normale’ motorkleding, een stuk luchtiger. Koop er nog een stel zomerhandschoenen bij en rijden maar.

2. File? Deuren dicht

Je staat met de auto in de file en je ziet dat het nog wel eventjes gaat duren. Het hele verkeer zit muurvast en je ziet hier en daar automobilisten hun portier openen en zelfs even uitstappen. Voor motorrijders is dit een levensgevaarlijke actie. Deze weggebruikers mogen namelijk langs de file rijden. Dit zorgt ervoor dat de opstopping eerder is opgelost, maar dan is het wel belangrijk dat automobilisten rekening met ze houden. Immers, motorrijders hebben geen kreukelzone of bumper. Een open portier kan dus voor ernstige ongelukken zorgen.

3. Auto koel, hoofd koel

Het is hoog zomer en je wagen staat vol in de zon. Bij het openen van de deur voel je het al; je bolide is veranderd in een rijdende sauna. Geen ideale omstandigheid om aan je autorit te beginnen natuurlijk. Tip: parkeer je auto zoveel mogelijk in de schaduw. Is er geen hoge boom of gebouw in de omgeving, dan werkt een zonnescherm ook perfect. Is het toch nog heet in je voertuig? Zet dan, voordat je gaat rijden, alle ramen en deuren tegen elkaar open. Zo begin je met een koel hoofd aan je rit. Ook goed om te weten; de temperatuur aan boord houd je ook aangenaam door het achter zijraam af te dekken met een zonnescherm of handdoek. Daar zijn de kinderen op de achterbank ook blij mee.

4. Stukje fietsen? Helm op en gaan

Nederland is een fietsland, zeker in de zomer. De natuur is op zijn mooist en we genieten volop van de omgeving. Natuurlijk is het heerlijk om die zwoele zomerwind door je haren te voelen, maar wist je dat een helm tijdens het fietsen op een (e-)bike de kans op een ernstig ongeval met maar liefst 60% vermindert? Fietsers met helm hebben zelfs 70% minder kans op dodelijk hoofd- of hersenletsel dan fietsers die geen helm gebruiken (bron: SWOV). Gelukkig is het dragen van een fietshelm, net als de skihelm, de normaalste zaak van de wereld geworden.

5. Laat je niet verblinden

In de zomer kan je echt niet zonder een goede zonnebril. Tijdens een wandeling, een rit op de fiets, op je scooter of motor en zeker in de auto; een zonnebril is een item waar je echt niet buiten kunt. Overdag niet, maar ook in de vroege ochtend of laat op de avond wanneer de zon laag aan de horizon staat. Je kunt dan overvallen worden door een laagstaand zonnetje in je gezicht. Tip: Ook schone autoruiten, binnen en buiten, zorgen voor een beter zicht.

6. Slippers achter het stuur? Niet verstandig

Natuurlijk is het lekker om tijdens warme zomerdagen open slippertjes te dragen. Toch raden we je aan dat niet te doen wanneer je achter het stuur kruipt of op de fiets stapt. Slippers kunnen namelijk gemakkelijk van het pedaal afglijden, net als blote voeten overigens. Bij het autorijden kunnen slippertjes zelfs achter het pedaal blijven haken en tijdens het fietsen raak je die loszittende slippers ook nog eens gemakkelijk kwijt. En wie wil er nou midden op de weg op zoek naar zijn slipper? Met een schoen of zomers sandaaltje aan je voeten heb je meer grip en ben je beter beschermd wanneer je plotseling moet remmen of afstappen. Dit maakt je een veiligere weggebruiker.

7. Pas je passen aan

Wandelen is gezond en zeker tijdens de zomermaanden natuurlijk heerlijk. Toch zijn er een aantal zaken waar je bij extreem warm weer rekening mee moet houden. Je hebt dan namelijk een risico op uitdroging, oververhitting en verbranding. Dit laatste euvel is simpel te voorkomen: smeren, smeren en nog eens smeren. Doe het verder rustig aan, neem wat vaker een welverdiende pauze en pas je wandeltempo aan. Vergeet je waterfles en zonnehoedje niet en lopen maar.

Wil jij ook deze zomer je steentje bijdragen aan veiligheid in het verkeer? Meedoen is makkelijk!