‘Onder de Wester heeft mijn hart gestolen’

‘Onder de Wester heeft mijn hart gestolen’

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Caroline Vlietstra

Van afwasser tot eigenaar. Eigenlijk moet Nienke Snel zich nog elke dag even in de arm knijpen. Stond ze als 15-jarige in de spoelkeuken van Onder de Wester, nu is ze mede-eigenaar van het goedlopende restaurant in Enkhuizen.

 

Zelf vindt de 25-jarige Nienke het ook best bijzonder dat ze al op zo’n jonge leeftijd eigenaar is van een restaurant. Haar zakelijke partner, Alan Peters, is zelfs nog twee jaartjes jonger dan zij. Nienke: “Als bijbaantje waste ik in eerste instantie borden af. Alan, nu mijn compagnon en chef-kok, is hier gestart als stagiaire. We zijn er gewoon ingegroeid. We hebben hier beiden carrière gemaakt.”

Toffe omgeving

Onder de Wester, gevestigd in een rijksmonument uit de 16e eeuw, is een restaurant en tapasbar in het centrum van Enkhuizen. “Zowel de locatie als het pand zijn geweldig!”, vertelt Nienke enthousiast. “Onder de Wester ligt ver van de autoweg af en is omringd door een kerk en weeshuis. Een toffe omgeving dus. Zit je op het terras, dan hoor je alleen het gezellige geroezemoes van winkelend publiek. Ook zo fijn; vanaf een uurtje of 12 schijnt hier volop de zon. Totdat hij weer ondergaat. De bomen zorgen voor natuurlijke schaduw. Er heerst hier een heerlijke, mediterraans sfeertje met een vette knipoog naar Spanje.”

Hart gestolen

Wanneer Nienke over haar restaurant praat, dan doet ze dat vol passie. “Deze plek heeft mijn hart gestolen. Het was echt niet zo dat ik er als klein meisje al van droomde om eigenaar van een restaurant te worden. Sterker nog, ik heb ruimtelijk vormgeving gestudeerd”, lacht ze. “De enige horeca-ervaring die ik heb, heb ik hier opgedaan. Eerst als afwasser, later in de bediening. Toen de eigenaren een tweede locatie openden, werd ik bedrijfsleider. De stap om het restaurant over te nemen, werd daarmee kleiner.”

Toegankelijk en gemoedelijk

Toch vond Nienke de daadwerkelijke stap om restauranthouder te worden, erg spannend. Alan en ik hebben er ontzettend goed over nagedacht. Daar ging wel anderhalf jaar overheen. Het is natuurlijk niet niks; het kopen van een restaurant op zo’n jonge leeftijd. En vergeet de verantwoordelijkheid van het personeel niet hè! In het laagseizoen werken hier tien man, hoogseizoen tot wel twintig. Maar uiteindelijk durfden we het aan. Grootste uitdaging? Het realiseren van de overname terwijl we allebei nog fulltime aan het werk waren. We stapten van de een op de andere dag het zakenleven in. Daarbij stelde ik mezelf constant de vraag: kan ik dit wel? Ik heb heel hard moeten werken aan mijn zelfvertrouwen. Alan geloofde al sneller in zichzelf. Maar het is gelukt; vanaf 1 december 2022 mogen we ons restauranthouder noemen. En de zaken gaan goed. Mensen weten Onder de Wester te vinden. Er heerst hier een gemoedelijke sfeer, we zijn een toegankelijk restaurant. We doen niet fancy. Ga lekker zitten, zolang je wilt. Bestel veel of weinig tapas. En Alan en ik wisten het wel, maar in de praktijk blijken we een goed team te zijn. We vullen elkaar aan.”

Uit de running

Het runnen van een restaurant brengt een hoop verantwoordelijkheden met zich mee en dat realiseren de compagnons zich maar al te goed. “We rennen hier de hele dag door de zaak en moeten er niet aan denken dat één van ons een been of zelfs maar een teen breekt. Maar mocht dat gebeuren, dan zijn we verzekerd. Mijn moeder was degene die ons adviseerde om eens met Univé te gaan praten. Dat bleek een gouden tip. Adviseur Mirelle Koning bracht een bezoek aan onze zaak. Ze hoorde ons aan, dacht mee en gaf advies over het afsluiten van de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Alan en ik hebben veel gehad aan de gesprekken. We hebben het nu zo geregeld; de eerste weken van uitval vangen we zelf op. We hebben er vertrouwen in dat we voor een korte tijd ons vriendenteam kunnen inzetten. Zijn we langer uit de running, dan hebben we ons vangnet; de arbeidsongeschiktheidsverzekering. We zijn dus gedekt als één van ons vervangen moet worden. Nog steeds is het niet handig om iets te breken of ziek te worden, maar mocht het gebeuren, dan zijn we voor de kosten verzekerd. Dat slaapt toch een stuk beter.”