VVN: AANGRIJPEND VERHAAL VAN EEN VADER

‘In die twee seconden tijd kreeg mijn dochter levenslang’

De datum 7 september 2021 zal Eric nooit meer vergeten. Op die dinsdag wordt zijn dochtertje voor zijn ogen aangereden.  Sindsdien zet Eric zich in voor veiliger verkeer. “Dit mag nooit meer gebeuren”.

Eric van den Berg Floortje Harde Klap

De nachtmerrie van elke ouder: je kind wordt aangereden. Floortje, toen negen jaar oud, is met haar vader op weg naar haar school in Den Haag. Een rit van zo’n twee kilometer waarbij ze een drukke toegangsweg – twee rijstroken en een busbaan – over moeten steken.

Eric blikt terug. “Het was de tweede week van het nieuwe schooljaar. Wij als ouders vonden het tijd dat Floortje samen met ons deel ging nemen aan het verkeer en ze had speciaal een nieuwe fiets gekregen. Wij wilden de drukke verkeersader oversteken bij het zebrapad met verkeerslichten. Het licht sprong op groen en het eerste deel van de oversteek ging goed. Ook voor het tweede deel van de oversteek stond het verkeerslicht op groen. Ik gaf aan dat mijn dochter over mocht steken. En toen was daar opeens die bestelbus…”

Eric: ‘En toen was daar opeens die bestelbus…’

Acht tot tien meter door de lucht

Floortje wordt voor de ogen van haar vader geschept door een bestelbusje. De bestuurder heeft zijn ogen niet op de weg, maar op zijn mobiel en rijdt door rood. Ze vliegt zo’n acht tot tien meter door de lucht en eindigt op de busbaan. “Daar bleef ze doodstil liggen. Er kwam van alle kanten hulp. Een marechaussee die langsliep kwam helpen en ook politie, ambulance en de traumahelikopter waren snel ter plekke. Het ongeluk gebeurde in de ochtendspits. Veel mensen zagen het ongeluk gebeuren en belden, net als ikzelf, direct 112.”

Eric van den Berg doet zijn verhaal bij OP1

Eric deelde zijn verhaal bij Op 1

Hersenletsel

De trauma-arts besluit dat Floortje het beste in het Sophia Kinderziekenhuis, onderdeel van het Rotterdamse Erasmus MC, behandeld kan worden. Een ambulancerit van 20 minuten, waarin voor Eric en zijn vrouw de wereld stil lijkt te staan. Eenmaal aangekomen wordt duidelijk dat Floortje ernstig hersenletsel heeft. Eric: “Negen dagen werd ze op de IC in kunstmatige coma gehouden. Hoe het verloop van het hersenletsel zou zijn, was totaal onzeker. Negen dagen lang weken mijn vrouw Sanne en ik niet van haar bed. En toen was het zover: op dag negen werd Floortje uit haar coma gehaald. Een spannend moment. De artsen wisten niet wat voor dochter we terug zouden krijgen. Zou ze ons herkennen?”

Alles opnieuw leren

Gelukkig herkent Floortje haar ouders direct. Van de Intensive Care wordt ze overgebracht naar Medium Care. Daar verblijft ze een week en verhuist vervolgens naar het revalidatiecentrum. “Floortje moest alles opnieuw leren. Van lopen tot het eten met een vork. We leefden al die tijd in onzekerheid; niemand wist wat de volgende stap zou zijn. De hersenen moesten herstellen en Floortje zelf moest laten zien waar ze toe in staat was.”

Haar vrolijke zelf

De week voor Kerstmis mag Floortje naar huis. “Het gaat goed met Floortje, ze is weer het vrolijke meisje. Ze zit op dansles en leert op dit moment zelfs wat woordjes Oekraïens”, lacht Eric. “De tijd zal moeten uitwijzen in hoeverre ze nog verder herstelt. In die twee seconden van het ongeluk heeft Floortje levenslang gekregen. Samen met haar naaste omgeving. En dat zijn niet alleen haar familieleden, dat is ook de gemeenschap, de kinderen en leerkrachten van de Oranje Nassau School. Een ongeluk krijg je nooit alleen.”

Successen geboekt

Sinds het ongeluk zet Eric zich in voor veiligheid in het verkeer. Dit doet hij samen met Veilig Verkeer Nederland, maar hij was ook te zien bij de talkshow Op1 en TV West. “Dit mag nooit meer gebeuren. Daarom probeer ik met mijn verhaal gedragsverandering tot stand te brengen. En we hebben al wat successen geboekt! Sinds kort is op de plek van het ongeluk een integraal zebrapad aangelegd. Floortje en ik zijn bij de burgemeester op bezoek geweest en dat heeft ertoe geleid dat dit zebrapad als eerste in Den Haag is voorzien met ledlampen in het wegdek en boven de weg. Ook heeft de school van Floortje in de nieuwsbrief aan alle ouders extra aandacht besteed aan het onderwerp verkeersveiligheid in en rondom de schoolzone.

Verder zal er in de tweede week van september, tijdens de campagneweek Meedoen is makkelijk, op de plek van het ongeluk een “Onze Scholen Zijn Weer Begonnen” spandoek komen te hangen. Ook dit zal zorgen voor extra bewustwording. Dat is iedere dag nodig. Met mijn dochtertje gaat het inmiddels beter, maar laten we er met elkaar voor zorgen dat de openbare ruimte veilig is. Ook voor kinderen zoals Floortje.”

Rij MONO

Even snel een berichtje checken tijdens het rijden kan catastrofale gevolgen hebben. Dat benadrukt het verdrietige verhaal van Floortje wel. Had de bestuurder niet op zijn telefoon gezeten, dan had hij het rode licht en Floortje gezien. Daarom roepen we – samen met Eric – iedereen op om MONO te rijden. Iedereen kan helpen, Meedoen is makkelijk. Je draagt je steentje bij aan een veiligere openbare ruimte door mobielvrij te rijden. Op onze website delen we MONO-tips en tips om relaxed onderweg te zijn.

Een verkeersongeval kan zowel letterlijk als emotioneel een harde klap zijn. Lees verhalen van personen die een ongeluk hebben meegemaakt én ontdek wat jij kunt doen.